Al in 2012 ontstonden de eerste contouren van de JIMaanpak. Levi van Dam had het idee dat er een manier moest zijn waarbij jongeren beter geholpen konden worden. Wat als we de jongeren vragen wie zij vertrouwen uit hun omgeving? Wie mag samen met jou meedenken met de hulpverlening? Zijn er mensen naast jouw ouders belangrijk voor jou? Dit zijn de basiselementen geworden van de JIMaanpak.
In de doorontwikkeling van dit gedachtegoed zijn vier InVerbindingsteams opgericht.
Waar de nadruk in de eerste drie jaar lag op intersectoriaal samenwerken om uithuisplaatsingen te voorkomen, heeft het JIM-werk zich vanaf 2015 steeds breder ontwikkeld. Vanuit de overtuiging dat een JIM goed kan zijn voor iedere jongere, zorgde Levi er samen met Suzanne de Ruig voor dat in 2016 stichting JIM werd opgericht om het gedachtegoed verder te verspreiden. Steeds meer professionals, vrijwilligers, JIMs, jongeren en ouders sloten zich aan bij dit gedachtegoed: kinderen, maar eigenlijk alle mensen hebben wortels nodig om te groeien. Wortels houden je op je plaats en voeden je.
Anno 2023 is JIM 10 jaar oud en hebben (gelukkig) heel wat jongeren in Nederland een JIM! Ondertussen werken al meer dan de helft van alle gemeenten met de JIMaanpak en zijn er al duizenden professionals getraind in de JIMaanpak. We vinden het mooi om te zien hoe breed de JIMaanpak omarmt wordt in zorg-en onderwijsland in zo’n relatief korte tijd.
Ons kantoor is gevestigd in het mooie Amersfoort waar we met een klein maar gezellig team van 8 vaste medewerkers werken. Gelukkig hebben we vanaf het begin af aan ook vele fantastische vrijwilligers die ons meehelpen om het gedachtegoed van JIM verder te ontwikkelen en verspreiden.
Oprichter
levi@jimwerkt.nl
Levi is orthopedagoog, onderzoeker en docent op de UvA (gepromoveerd op ‘who and what works in natural mentoring’) en auteur van twee JIMboeken! Levi kan JIM op heel veel verschillende manieren goed uitleggen door zijn praktische en wetenschappelijke ervaring. Hij is dan ook een veelgevraagde gast voor interviews en lezingen.
Oprichter
suzanne@jimwerkt.nl
Suzanne is systeemtherapeut en auteur van ‘Circulaire zorg’ (het tweede JIMboek). Wil je JIM in je organisatie implementeren? Of ben je benieuwd of er eigenlijk wel draagvlak is? Dan kun je hier goed met haar over sparren.
Trainer & Procesbegeleider
els@jimwerkt.nl
Els is contextueel therapeut en JIMtrainer. Zij begeleidt de implementatieprocessen binnen organisaties en gemeenten die met JIM aan de gang zijn gegaan. Ook heeft ze een aantal pilots gedaan met JIM in het onderwijs.
Projectmedewerker & Projectsecretaris
amber@jimwerkt.nl
Amber is veelal een spin in het web en ondersteunt het team op verschillende facetten. Haar focus ligt vooral op het contact leggen én onderhouden met JIMs en is ze projectsecretaris voor het project ‘uithuisplaatsingen voorkomen’. Verder is Amber degene die de social media bijhoudt en die je te spreken krijgt als je ons telefoonnummer belt of ons een mailtje stuurt.
Planner
nynke@jimwerkt.nl
Nynke plant alle JIMtrainingen in voor de diverse organisaties. Heb je een vraag wanneer of waar je training is, Nynke weet het.
Trainer en Coach
melvin@jimwerkt.nl
Melvin is psycholoog en als JIMtrainer en coach is hij gedreven om overal een goed antwoord op te vinden. Deze zoektocht doet hij bij voorkeur met de hele groep.
Operationeel directeur
Ruben heeft veel affiniteit met jongeren en mentale gezondheid. Als mede-eigenaar en oprichter van creatief bureau Public Cinema heeft hij ook veel kennis van het bedrijfsmatig runnen van een organisatie en hoe je een organisatie positioneert. Bij JIM houdt hij zich bezig met de interne organisatie en de externe strategie en profilering.
Office manager
Josca ondersteund het team met taken op het gebied van het kantoor en de planning van de de drukke agenda´s. Ook zorgt Josca dat de facturen op tijd doorgestuurd en betaald worden.
JIM
Wilma is al zes jaar JIM van Bodyl. Toen ze gevraagd werd, had ze geen idee waar ze aan begon! Maar wat is ze blij dat ze het mag doen. Bodyl en Wilma hebben met z’n tweeën in de krant gestaan en zijn op tv geweest. Bang is ze niet en ze zegt wat ze vindt. Vanaf het begin denkt en doet ze mee met stichting JIM. Ook tijdens trainingen is Wilma een veel geziene gast.
JIM
Perry scheelt maar vier jaar met zijn jongere. Zelf zegt hij: ”We verschillen zo veel van elkaar, dat maakt het zo leuk.’ Perry is er gewoon voor zijn jongere, maar als je zijn verhaal beluistert in de training, weet je dat hij veel meer doet dan dat.
JIM
Jolanda is JIM van haar nichtje. Naast haar verhaal te vertellen in trainingen (ook in het Engels), heeft ze er in het nieuwste JIMboek ook een heel hoofdstuk over geschreven: JIM door de ogen van een JIM.
JIM
Inas is een JIM die we al vanaf 2014 kennen. Ze is nog steeds betrokken en vertelt professionals over hoe zij een meisje van de straat wist te krijgen. Een meisje dat in niemand meer vertrouwen had, maar alleen nog met Inas wilde praten. In trainingen kun je Inas tegenkomen en al je vragen aan haar stellen.
Jongere
Op zijn 12e kwamen er hulpverleners in zijn leven, op zijn 16e een JIM en sinds zijn 18e zet Saad zich in zodat zoveel mogelijk mensen JIM kennen en hiermee weten om te gaan. Saad is niet bang voor een goed gesprek of kritische professional. Saad deelt zijn ervaringen op het podium, in een webinar of in een training.
Moeder
Miranda weet hoe het is als je kind uithuisgeplaatst is en hoe machteloos je je dan kunt voelen. Als mens, maar vooral ook als moeder van je kind. Miranda vindt dat alle gezinnen recht hebben op een JIM, omdat dit beter is voor het kind én de ouder. Ze steekt deze mening niet onder stoelen of banken en draagt daarom met liefde een steentje bij aan de JIMbeweging.
Vrijwilliger
Vele jaren lang therapeut en manager in de jeugdzorg, nu bij ons op vrijwillige basis meedenker en adviseur op tal van gebieden (zoals onderzoek, aanpak kindermishandeling en huiselijk geweld, JIM en veiligheid).
Jongere
Jordi (2006) is de trotste zoon van Miranda. Hij durft inmiddels ook zijn verhaal te vertellen over de uithuisplaatsing en hoe JIM hem en zijn moeder nu helpt. Hij weet als geen ander wat een kind mist als hij niet thuis kan wonen. Jordi heeft ook veel hulp van de straat coaches waar hij andere jongere vertelt over de JIM.
Vrijwilliger
Sabine is al een langere tijd JIM van haar neefje. Dat werkte goed en zorgde er al snel voor dat ook haar andere neefje én nichtje bij Sabine aanklopten en haar als JIM vroegen.
JIM
Carmen is vrijwilliger geworden omdat zij het concept JIM een warm hart toedraagt.
Ze vindt het erg leuk om haar visie te kunnen delen en anderen er weer mee te helpen. Ze haalt zelf ook heel veel positieve energie uit haar bijdrage aan de trainingen.
De leden van de Raad van Toezicht van JIMwerkt zijn Sabine van Pareren, Isabelle Diks en Arjan van Liere. De leden van de Raad van Toezicht ontvangen voor hun bestuurswerkzaamheden geen andere beloning dan een vergoeding voor de gemaakte onkosten.